Hirdetés:

Hiába kérik, nem szabad befizetni ezt a csekket

Zökkenőmentes tanévkezdés sose volt, és nem is lesz. Idén is rengeteg panasz érkezett a Magyarországi Szülők Országos Egyesületéhez, mutatjuk, mire kell figyelni, és meddig kell befizetni a csekket.

tankönyv2A korábbi években hatalmas problémát okozott, hogy már tanévkezdés előtt ki kellett fizetniük a szülőknek a tankönyvek árát, még mielőtt kézhez kapták volna azokat a gyermekek, és ellenőrizhették volna, hogy a csomag hiánytalan. Az előző években sok panasz érkezett a Magyarországi Szülők Országos Egyesületéhez (MSZOE), hogy sok iskolában szinte követelték a szülőktől, hogy fizessék be a csekket, még mielőtt a gyermekek megkapják a tankönyveket.

Idén ez már megváltozott, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) honlapján már hivatalosan is olvasható, hogy a tankönyvek árát szeptember 15-ig kell csak befizetni.

Tehát ha valaki hamarabb megkapja a csekket, akkor is várja meg a könyvosztást.

Egyébként egy új, “szülői felületet” is létrehozott a KELLO a honlapján, aminek az egyik legfontosabb célja, hogy több fizetési módot is kínál a szülőknek. A csekk mellett arra is van lehetőség, hogy elektronikusan letölthető számlát igényeljen a szülő, és átutalást, vagy bankkártyás fizetést is választhat.

Az ingyenkönyvesek is inkább fizetnek

Idén már az összes alsó tagozatos tanuló, valamint a szociális alapon pályázók is ingyen kapják a tankönyvet. Szociális alapon jogosultak az ingyentankönyvre:

  • a három-, vagy többgyermekesek,
  • a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők,
  • a nagykorú, de saját jogán családi pótlékra jogosultak,
  • a tartós betegek,
  • a sajátos nevelési igényűek,
  • a halmozottan fogyatékos gyermekek,
  • és a pszichés fejlődési zavarai miatt, a tanulásban súlyosan és tartósan akadályozottak.

A tankönyvek körüli problémák viszont idén se kerülik el az iskolakezdést. Rengeteg panaszt kap a MSZOE, mivel az ingyenes tankönyvre jogosultak “állami könyveket” kapnak, tehát vissza kell adniuk mindet a tanév végén, mégpedig hiánytalanul és sértetlenül. Keszei Sándor, az egyesület elnöke azt mondta a Pénzcentrumnak, hogy nagyon sok szülő inkább megveszi a tankönyvcsomagot.

Az ingyen tankönyvre jogosult tanulók csak akkor kapják meg a tanév végén a bizonyítványt, ha visszaadják az állami tankönyveket, méghozzá sértetlenül. Abban az esetben, ha ki van töltve a munkafüzet, vagy beleírt a nebuló a könyvbe, akkor a szülőknek ki kell fizetniük a könyv árát. Ezért sok szülő inkább saját munkafüzeteket vesz a gyermekének már év elején” – mondta Keszei Sándor, az MSZOE elnöke.

Igazolná, de mivel?

Emellett az is problémát jelent, hogy a háromgyermekeseknek családipótlék-szelvénnyel kell igazolniuk, hogy jogosultak a szociális alapú ingyentankönyvre. Ezzel az a probléma, hogy családi pótlékot legfeljebb a gyermek 20 éves koráig kaphatnak a szülők – ha közoktatási intézményben tanul – , viszont egészen 24 éves koráig tanulhat közoktatási intézményben, és addig háromgyermekesnek számít a család, és járna mindegyik gyermeknek az ingyenes tankönyv.

Keszei szerint ez egy olyan joghézag, ahol az adott iskola jóindulatára van bízva a döntés, hogy lakcímkártya, szülői anyakönyvi kivonat, vagy bármi más igazoló okmányt elfogad-e bizonyítékként, hogy valóban három gyermeket nevel a család, vagy ragaszkodik a törvény által előírt családipótlék-szelvényhez.

A cikk forrása: penzcentrum.hu

Ezt a cikket olvasta már?
Hirdetés: