Hirdetés:

Autósok figyelem! Jó hír! Változás jön 170 vasúti átjáróban!

Augusztus végéig tart az a kampánysorozat, amellyel a vasúton utazók, valamint a vasúti átjárók biztonságára hívja fel a figyelmet a MÁV és a rendőrség.

vasúti átjáróA vasúttársaság közleménye hangsúlyozza, hogy a vonatok megközelítésénél mindig a kijelölt utakat, aluljárókat kell használni, a vágányokon az átkelés botlásveszélyes, a mozgó vonatra fel- és arról leszállni is tilos.

A vasúti átjárókban 2015-ben országszerte 66 baleset történt, tíz százalékkal kevesebb, mint az előző évben, a személyi sérüléssel járó esetek száma 2014-hez viszonyítva 35-ről 32-re csökkent, ám ez is sok. Vasúti berendezés meghibásodásából eredő baleset azonban hat éve nem történt.

A legtöbb vasúti átjárós balesetet a gyorshajtás, az agresszív vezetési stílus, a vasúti fényjelző tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása, a vezetés közbeni telefonálás okozza. Gyakran tapasztalható, hogy a gépjárművezetők nem néznek körül az átjáróba történő behajtás előtt, sokan pedig rosszul mérik fel a vonat távolságát és sebességét.

A vasúttársaság nemcsak kampánnyal, hanem fejlesztésekkel is küzd a balesetek megelőzéséért. Az “Érj haza biztonságban!” mottójú országos programban 5,8 milliárd forint uniós támogatásból három év alatt mintegy 170 vasúti átjáróban korszerűsítik a fény- és félsorompókat, illetve jobb észlelhetőséget nyújtó LED fényforrásokat építenek be. Tavaly év végéig 44 szintbeli kereszteződésben fejeződött be a sorompókorszerűsítés – közölte a MÁV.

Az útátjárós balesetek megelőzése nemcsak vasúti és közúti, hanem társadalmi és gazdasági érdek is, hiszen a személyes tragédiák mellett a baleseteknek egyéb jelentős társadalmi következményei vannak. Felborul a menetrend, a helyszínelés alatt vonatok sokasága késik vagy marad el, a vasúton szállító vállalkozások pedig gazdasági károkat szenvedhetnek el.

(MTI/csalad.hu)

Forrás : csalad.hu

Ezt a cikket olvasta már?
Hirdetés: